Trouwceremonie

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de trouwceremonie heb je in 2 soorten: De wettelijke ceremonie en het ceremoniële huwelijk. Misschien heb je al ergens gelezen wat het verschil is, maar ik leg het hieronder graag nog even uit en ik benoem nog even de voordelen van een ceremonieel huwelijk.

Het verschil

Het grote verschil tussen beide vormen van het huwelijk zit hem in de rechtsgeldigheid. Wanneer je trouwt met een wettelijke ceremonie, dan is de ondertekening van de trouwacte ook direct rechtsgeldig. Bij een ceremonieel huwelijk is er sprake van een ceremonie zonder rechtsgeldigheid.

Wettelijk huwelijk

Wat is nou eigenlijk het probleem zul je denken. Nou, er is geen echt probleem, maar er komen wel wat zaken kijken bij een wettelijk huwelijk. Je mag in de meeste gemeenten namelijk alleen trouwen op het gemeentehuis of bij één van de door de gemeente aangewezen officiële trouwlocaties. Ook dien je in veel gemeenten gebruik te maken van één van de (buitengewoon) ambtenaren van de burgerlijke stand die in dienst zijn bij de betreffende gemeente. De andere optie is om een zelfstandig trouwambtenaar, mij bijvoorbeeld, als BABS-voor-1-dag aan te laten stellen door de gemeente. Hier komen natuurlijk de nodige kosten bij kijken.

Ceremonieel Huwelijk

Maar wat nou als de trouwlocatie niet bij jullie trouwwensen past? Of je hebt toch echt liever mij als touwambtenaar? Geen probleem, want jullie hebben altijd de mogelijkheid om te kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Als aanstaand bruidspaar wil je natuurlijk een bijzondere dag, misschien wel een bijzondere locatie of een tijdstip wat bij de gemeente helemaal niet past. Bij een ceremonieel huwelijk is eigenlijk alles mogelijk! Er zijn zoveel voordelen en mogelijkheden om ceremonieel te trouwen. Bij een ceremonieel huwelijk bepaal je zelf hoe jullie feestdag eruit ziet en krijg je de vrijheid om jullie trouwceremonie helemaal naar wens in te vullen. Je bent vrij van regels en wetten die de gemeenten aangeeft. En ik kan jullie vertellen dat het een prettig voordeel is! Op de dag van de ceremonie vieren jullie samen met alle dierbaren de mooiste dag van jullie leven op een trouwlocatie, met een trouwambtenaar en op een tijdstip naar jullie eigen keuze!

Nog even regelen

Het enige wat je nog even moet doen is op een eerder of later moment in jullie eigen gemeente de officiële handtekening te zetten onder jullie officiële trouwakte. Als je een beetje oplet, kan dit zelfs gratis! Jullie regelen de melding en later kunnen jullie de akte ondertekenen. Het formele deel is dan geregeld bij de gemeente en het kost verder niets voor jullie. Hoe leuk is dat?!

Voordelen ceremonieel huwelijk

  • * Jullie hebben alle vrijheid om te trouwen zoals jullie dat willen. Kies je eigen locatie, zeg bijvoorbeeld “Ja” tegen de achtertuin van je ouders.
  • * Jullie bepalen de duur van de ceremonie en het tijdstip wanneer je begint. Trouw je in het gemeentehuis dan zijn daar strikte regels en kan het zijn dat er voor of na jullie andere bruidsparen trouwen. Met andere woorden, “Je moet misschien nog wel gaan haasten”.
  • * Jullie besparen in vele gevallen kosten (tot wel honderden euro’s) om een burgerlijk huwelijk op een eerdere datum of tijd te regelen. Ook als jullie graag op zaterdag willen trouwen maar de kosten hiervan boven het budget zijn, dan kan een ceremonieel huwelijk uitkomst bieden.
  • * Het levert jullie meer tijd op. Je hoeft namelijk geen papierwerk te regelen bij de desbetreffende gemeente waar jullie trouwlocatie zal zijn. Dit gaat dan vaak om de aanvraag tot benoeming van jullie zelfstandige trouwambtenaar en de aanvraag voor de huwelijksvoltrekking op de eenmalige locatie die jullie voor ogen hebben.
  • Wetend dat het formele (burgerlijk huwelijk) al bij de wet geregeld is, geeft een ontspannend gevoel.

Nadelen

Nadelen? Die zijn er niet! Uiteraard zijn er bruidsparen die het gevoelsmatig belangrijk vinden om “het moment” daadwerkelijk voor de wet te trouwen. En ik kan je vertellen dat dat ook zeker mogelijk is, we moeten dan alleen binnen de lijntjes kleuren. Voor elk bruidspaar is er een perfecte manier om hun trouwdag helemaal naar wens in te vullen!
Vragen? Neem contact met mij op!